Paarden en vitamine D tekort
1 Reactie
Vitamine D tekort in de herfst en winter?

De dagen worden korter – kan je paard een vitamine D tekort krijgen door te weinig zonlicht?

De dagen worden korter, het weer verandert en veel paarden staan alweer onder dekens. In de natuur worden paarden de hele dag blootgesteld aan zonlicht, hierdoor maken ze voldoende vitamine D aan. Nu de herfst eraan komt wordt de tijd op de weide flink verkort en krijgen de meeste paarden dekens op. De blootstelling aan zonlicht is vele malen kleiner dan in de zomer. Kan je paard hierdoor risico lopen op een vitamine D tekort?

Wat is vitamine D?De herfst komt eraan

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij bot vorming en heeft een grote invloed bij de absorptie van calcium en fosfaat. Zonlicht (UV straling) is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken, dit is vitamine D3. Vitamine D2 haalt je paard uit zijn ruwvoer.

Onderzoek naar vitamine D bij paarden 

Wetenschappers van de Massey Universiteit in Nieuw Zeeland hebben nu een onderzoek verricht naar de Vitamine D waardes in het bloed. Hiervoor hebben ze 21 volwassen paarden gevolgd. Deze paarden liepen gedurende 6 maanden op de wei en kregen daarnaast ruwvoer. Van de 21 paarden kregen er 5 dekens op, de andere paarden kregen geen dekens op.

Iedere maand werden vitamine D waardes in het bloed gecheckt , ook werden er monster genomen van het gras. De paarden die dekens op hadden lieten een iets lagere vitamine D waarde zien dan de paarden die geen dekens droegen maar het verschil was niet significant. De vitamine D waarden in het bloed waren voldoende hoog, de conclusie van het onderzoek is dan ook dat er voldoende vitamine D zit in het gras en het aangeboden ruwvoer.

Jonge paarden

Vitamine D is belangrijk voor de groei en onderhoud van het skelet. Bij dit onderzoek is gebruik gemaakt van volwassen paarden waarbij de vitamine D ‘gebruikt’ wordt voor het onderhoud van het skelet. In het onderzoek is de behoefte aan vitamine aan vitamine D bij jonge paarden niet meegenomen.

Voor jonge paarden speelt vitamine D een belangrijke rol bij de groei van het skelet. Bij jonge paarden die veel tijd in de stal doorbrengen is een supplement wat vitamine D bevat een belangrijke aanvulling op hun voeding.

Paarden op stal

Het onderzoek laat ook volwassen paarden die het merendeel van de tijd op stal gehouden worden buiten beschouwing. Voor deze paarden is de belangrijkste bron van vitamine D zongedroogd (!) hooi. De basisbehoefte aan vitamine D¹ is 6,6 IE per kilo lichaamsgewicht. Een volwassen KWPN’er van 550 kilo zou dus 3.630 IE vitamine D per dag moeten krijgen.

Naast goed, zongedroogd ruwvoer kun je het voer van je paard aanvullen met bijvoorbeeld Effektri Equi. Deze olie bevat Omega-3 en vitamine D en is een gezonde en verantwoorde aanvulling op het voer!

 

1)            NRC Nutrient Requirement for Horses 2007

Leave a reply