fbpx

Het zomereczeem seizoen is weer begonnen!

Zomereczeem is een allergie die ineens en op iedere leeftijd kan ontstaan. De oorzaak van zomereczeem lijkt een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal knutten. Deze knutten zijn kleine mugjes die behoren tot de Culicoides familie. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de omega-3 vetzuren EPA en DHA verlichting kunnen geven aan paarden met zomereczeem.

De klachten bij zomereczeem worden veroorzaakt door een allergische reactie van het paard op het speeksel van van de knutten. De knut leeft van het bloed van het paard, om bij dit bloed te komen bijten ze het paard en zuigen ze het bloed op. Vrouwelijke knutten scheiden speeksel zodra ze bijten. Een paard met zomereczeem geeft een lichamelijke reactie op dit speeksel.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er in het speeksel van de mug een eiwit zit dat bij paarden die er gevoelig voor zijn een allergische reactie oproept. Een paard wat overgevoelig is voor het speeksel van deze muggen krijgt jeuk, vooral bij de manen en aan de staartwortel.

Wat te doen bij zomereczeem? Effektri omega-3 zomereczeem

Het belangrijkste is te voorkomen dat je paard gestoken kan worden door de knutten. Dit doe je door een goede eczeem- of vliegendeken op te doen. Begin hier op tijd mee want als je paard eenmaal gestoken is en jeuk heeft is het bijzonder moeilijk om de huid weer te laten herstellen en je paard vrij van jeuk te krijgen!

Knutten houden van schaduwrijke, vochtige en windstille plekken. Op grasland of een weide die open is en waar de wind vrij spel heeft, komt de knut niet graag. De kans dat paarden hier gebeten worden is een stuk kleiner. Bij weideland dat dicht aan zee gelegen is, zie je de knut dan ook nauwelijks. Voor paarden die extreem veel last hebben van de gevolgen van eczeem is verplaatsing naar de kust soms een oplossing.

Voeding en omega-3 DHA en EPA bij zomereczeem

Onderzoekers van de Guelph University in Canada hebben aangetoond dat het supplementeren met omega-3 vetzuren DHA en EPA helpt bij zomereczeem.
Paarden die voldoende EPA en DHA bijgevoerd krijgen reageren minder heftig op de beten van knutten. Tijdens een studie van 6 weken kreeg de helft van de paarden dagelijks een hoge dosis omega-3 vetzuren DHA en EPA toegevoegd aan het voer. Aan het begin en aan het einde van de studie kregen alle paarden een injectie met het culicoides extract (de veroorzaker van zomereczeem). De allergische reactie op het culicoides extract waren significant minder bij de paarden die het supplement bijgevoerd kregen.
Effektri bevat een hoge dosis aan de Omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze versterken het immuunsysteem en verminderen ontstekingsreacties.

Klik hier om het gehele onderzoek te lezen op Equinews.nl

 
Na 3 maanden gebruik Effektri schuurt Boy zijn manen en staart niet, de manenkam is mooi soepel en het valt mij op dat hij soepeler beweegt en energieker is’.