Omega-3 vetzuren bij artrose
1 Reactie
Omega-3 vetzuren bij artrose en kreupelheden bij paarden

Onderzoekers van het Equine research centre hebben ontdekt dat omega-3 vetzuren uit visolie nuttig zijn voor de behandeling van artrose en kreupelheden bij paarden.

Één van de meest belangrijke stoffen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een onstekingsproces (o.a. artrose) is prostaglandine. Deze stof wordt geproduceerd uit vetzuren in celmembranen, meestal uit omega-6 vetzuren. Het toevoegen van omega-3 vetzuren in het rantsoen kan opwegen tegen de ontstekingsreactie op verschillende manieren.

Paarden halen de juiste vetzuurbalans (omega-3/omega-6 balans) uit gras. Een paard wat het hele jaar rond onbeperkte toegang heeft tot goed en gevarieerd gras, houdt deze balans zelf in stand. Door onvoldoende toegang tot gras en de toevoeging van ruw- en krachtvoer ontstaat er een overschot aan Omega-6 en een te kort aan Omega-3.

De juiste vetzuurbalans in het lichaam is essentieel voor een gezond en actief paard. Omega-3 zorgt voor soepele celmembranen en heeft een ontstekingsremmend effect op celniveau, dus overal in het lichaam. Ook zorgt de juiste balans van Omega-3 en Omega-6 voor minder gevoeligheid voor blessures. Er ontstaan bij de omzetting van Omega 3 uit de celwanden ontstekingsremmende stoffen, terwijl er bij een teveel aan omega-6 meer ontstekingsbevorderende stoffen ontstaan.

In een studie van 16 paarden met artritis van de knie, kogel, knie of spronggewricht is onderzocht wat de effecten van een omega-3 supplement gedurende 90 dagen zijn (Manhart et al., 2009). In dit onderzoek werd artrose bevestigd met behulp van radiografisch onderzoek en force-plate analyse. Bij force-plate analyse wordt het verschil in de gewichtsbelasting op de hoeven gemeten.

Omega-3 vetzuur suppletie zorgde voor een aanzienlijke daling van prostaglandine en het aantal witte bloedcellen in de gewrichtsvloeistof.
Dit toont aan dat er minder ontstekingen in de gewrichten voorkwamen.Er is verder onderzoek nodig om te bepalen hoe omega-3 vetzuur supplementen een voordeel kunnen bieden voor kreupele paarden. Ook zou nog onderzocht moeten worden hoe de dosis NSAID, ter controle van de kreupelheid, verminderd zou kunnen worden.

Artrose is een veel voorkomende en mogelijk carrière-beëindigende aandoening van paarden. Behandeling van artrose houdt rust en ontstekingsremmende medicijnen in zoals fenylbutazon, corticosteroïden, hyaluronzuur of polygesulfateerde glycosaminoglycanen. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals fenylbutazon kunnen ernstige bijwerkingen hebben bij sommige paarden zoals nieraandoeningen en maag- of darmzweren.

Omega-3 vetzuren dienen tenminste 28 dagen toegevoegd te worden in het rantsoen voordat deze effect hebben op het ontstekingsproces.

Bron: Kentucky Equine research centre 


Ook interessant

Meer weten over de verschillen tussen omega-3 en omega-6 vetzuren? 

Lijnzaad olie versus vis olie, allebei omega-3 olie maar toch net wat anders

 

 

 

 

 

Leave a reply