• nl
 • en
 • de
0 items - 0,00

Wintertips voor honden!

Het is ijzig koud buiten en op sommige plaatsen ligt zelfs sneeuw.Dog snow Effektri Jack Russel
De meeste honden genieten van dit weer en rennen en spelen graag in de sneeuw.
Geniet van het mooie winterweer met de volgende tips!

Gestrooide wegen en hondenpootjes
Hondenpootjes krijgen het in de winter zwaar te verduren. Op de meeste wegen en stoepen is goed gestrooid en de pekel irriteert de voetzolen van je hond waardoor de huid verweekt en zelfs kapot kan gaan. Als je met je huisdier een langere wandeling gaat maken, kun je zijn voetzolen van te voren het beste goed insmeren met vaseline. Heeft je hond erg gevoelige voetjes? Dan kun je hem het beste sneeuwschoentjes aantrekken die de voetzolen beschermen tegen pekel en sneeuw. Na het wandelen kun je de voetzooltjes even afnemen met wat lauw water om te voorkomen dat je hond zelf zijn pootjes schoon likt en zo zout binnenkrijgt.

IJsballetjes tussen de tenen van je hond
Als er sneeuw blijft hangen tussen de haren van de tenen en voetzooltjes van de hond kunnen er ijsballetjes ontstaan. Dit kan erg pijnlijk zijn voor je hond. Trek deze ijsballetjes niet uit de vacht maar knijp ze kapot. Om te voorkomen dat je hond hier last van krijgt kun je hem schoentjes aantrekken, de haren tussen en onder de tenen/voetzooltjes weg knippen of de pootjes goed insmeren met vaseline.         

Een jasje aan – ja of nee?
De meeste honden kunnen prima tegen de kou maar er zijn een paar uitzonderingen. Als je hond ziek is of medicatie krijgt dan kan het zijn dat het lastig is voor hem om zijn lichaamstemperatuur goed op peil te houden. Een warm jasje kan dan een prima oplossing zijn. Ook voor hele jonge pups, oudere honden of honden met artrose is een lekkere warme jas heel fijn, met kou zijn de gewrichten pijnlijker en stijver dan wanneer het warm is. Trek de jas thuis wel direct weer uit om oververhitting te voorkomen!

Laat je hond geen sneeuw eten
Honden happen graag naar vallende sneeuw. Ook sneeuwballen zijn geweldig om mee te spelen. Let echter op dat het eten van sneeuw voor ernstige maag- en darmklachten kunnen leiden. Heeft je hond sneeuw gegeten en heeft hij last van buikpijn, diarree of zelfs overgeven? Bel dan de dierenarts voor overleg!

Pas om met Antivries
Honden zijn gek op Antivries, zowel de geur als de smaak zijn onweerstaanbaar voor de meeste honden. Het is echter ook erg giftig, al in kleine hoeveelheden kan het dodelijk zijn. Let dus dat je de Antivries nooit laat staan op een plek waar je hond bij kan. Let ook op bij parkeerplaatsen waar er eventueel Antivries op de grond gelekt is.

Fijne kerstdagen.. Voor jou en je hond!

De feestdagen staan weer voor de deur! Veel huizen zijn al gezellig versierd met een mooie kerstboom en lichtjes en er wordt extra aandacht besteed aan lekker eten en drinken.
Maar hoe zorgHond kerst je dat je hond ook geniet van de feestdagen?

Kerstboom en kerstdecoratie
Slingers, dennentakken, dennennaalden, scherpe hangertjes, ballen, kerstverlichting…. Je hond kan deze zien als zeer interessante speeltjes. Helaas is zijn ze oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden. Er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen.

Zorg ervoor dat onderin de kerstboom geen breekbare dingen, versieringen aan ijzerdraadjes  of chocoladekransjes hangen en bedenk dat de spar in de lijst van giftige bomen staat. In de naalden zitten terpenen (vluchtige olie) die klachten geven wanneer ze opgegeten worden of ze per ongeluk in de drinkbak van de hond terecht komen. Klachten die op kunnen treden bij het eten van naalden zijn braken, diarree, irritatie van de mondholte en of keelholte. Als je een afgezaagde spar in huis hebt zorg dan dat je hond niet kan drinken van het water waar de boom instaat!

Ook kerststukjes of  de Kerstster vormen een risico. Van de kerstster is het sap van de stengels en bladeren giftig. In het kerststukje kunnen ook schadelijke planten verwerkt zijn, let vooral op Hulst en Maretakken.  Kerststukken met lelies, aronskelken, amaryllis of hyacinten kunnen ook beter buiten bereik van je hond gezet worden. Heeft je hond aan de planten of de kerstboom geknaagd? Raadpleeg dan je dierenarts!

Verstop al het lekkers!
Rond de feestdagen is er vaak extra veel lekkers in huis. Chocolade, sommige noten (pistache, macademia, walnoten en pinda’s)  en gerechten met uien of rozijnen zijn giftig voor de hond.  Zet al het lekkers dus buiten bereik van de nieuwsgierige natte neus van je hond. Waarschuw ook je eventuele gasten, zij weten niet altijd dat ons eten gevaarlijk kan zijn voor je hond.

Gun je hond zijn rust
Als jij als baasje al enigszins in de stress schiet met de feestdagen , hoe moet je hond zich dan wel niet voelen? Allerlei nieuwe geurtjes en indrukken in huis door de versiering, de boom en de gasten. Dit kan voor je hond ook stress opleveren. Zorg  er bij veel drukte of lawaai er altijd voor dat je hond zich kan terug trekken op een voor hem veilige plaats. Dit kan zijn bench of mand zijn, zorg ervoor dat deze bereikbaar is en bescherm zijn recht op rust en privacy als hij zich terug trekt. Kleine kinderen of nieuwsgierige gasten  moeten je hond dan ook met rust laten.

Maak het gezellig met je hond
Je hond verwennen met extra eten is geen goed idee. Deze lege calorieën kunnen zorgen voor overgewicht en buikklachten. Houd gewoon de vaste voertijden en –hoeveelheden aan en vergeet niet je hond zijn dagelijkse dosis Effektri te geven. In plaats van extra voer kun je beter kiezen voor een lange wandeling of voor een nieuw speeltje waar jullie samen plezier van hebben. Dit is goed voor jullie band én voor de gezondheid!

Geen zin in de kerst thuis?
Heb je geen zin in al dat gedoe en alle drukte van de kerstdagen? Dan kun je samen met je hond ook een hotel of huisje boeken ergens. Een ideale site hiervoor is Dogs included, hier vind je allerlei accommodaties in binnen-  en buitenland waar je samen met je hond welkom bent!

De winter is er weer – Tips voor een gezond paard!

Ken je dat? Je zit heerlijk warm op de bank en buiten is het rond het vriespunt. Nu het zo koud is, is het voor sommige mensen een opgave om naar stal te gaan.
Met temperaturen rond he
t Paard in de sneeuwvriespunt, een koude en snijdende wind en soms wat (natte) sneeuw is thuisblijven een aantrekkelijk alternatief. Gelukkig kunnen we ons goed kleden op het koude weer en als je beschikking hebt over een bak met een goede bodem of een mooie binnenbak valt het allemaal best mee!  Voor sommige paarden kan de winter een lastige periode zijn. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je paard gezond de winter in gaat!

Winter-check
Voor gezonde, jonge paarden hoeft een strenge winter geen probleem te zijn. Is je paard echter wat ouder of heeft hij last van artrose of een verlaagde weerstand dan kan het verstandig zijn je dierenarts te vragen om een algehele check en een aangepast voeradvies.

Water
Als de temperatuur zakt zal je paard minder drinken. Zorg ervoor dat je paard altijd vers water heeft, ook als het vriest. Als je de indruk hebt dat je paard echt te weinig drinkt kun je hem warmer water geven, paarden zullen met koud weer meer warm water drinken dan dat ze van koud water drinken. Een andere manier om je paard voldoende te laten drinken is je paard water met elektrolyten aan te bieden of een scheutje appelsap door het water te doen.

Beweging
Een paard moet in principe vier uur per dag bewegen, verdeeld over meerdere malen per dag. De beweging stimuleert de darmactiviteit . Ook stal ondeugden worden tegen gegaan door beweging. Maar wat als weidegang niet mogelijk is voor je paard in de winter? Je kunt er dan voor kiezen je paard in een paddock of bak te zetten zodat hij wel aan z’n vrije beweging komt. Aan de hand stappen op een verharde ondergrond is ook goed, dit houdt de pezen en banden sterk.

Pas de hoeveelheid voer aan aan de mate van arbeid. Als je paard  een rustdag heeft dan kan het die dag met de helft van het krachtvoer toe. Geef je paard die dag wel meer ruwvoer, ook tegen verveling. Als je paard te veel krachtvoer krijgt en niet beweegt, kunnen deze suikers in de spieren gaan ophopen. Wanneer je paard dan aan het werk moet, verzuren de spieren als gevolg van een te snelle verbranding van deze suikers.

Oudere paarden
Oudere paarden kunnen meer moeite krijgen met de overgang naar de winter. Het gras in de zomer is gemakkelijker te verteren en zorgt daarmee dat je oudere paard beter op gewicht blijft. In de winter groeien grassen niet en ruwvoer en hooi kunnen lastiger te verteren zijn.Heb je een wat ouder paard? Dan kun je hem ondersteunen door wat meer eiwitten toe te voegen aan hun voer. Denk hierbij aan Lucerne, dit is eiwitrijk en smakelijk voor paarden.

Je kunt je paard natuurlijk ook slobber geven maar dit bevat weinig vezels. Zorg er wel voor dat je paard, naast de slobber, voldoende vezels binnen krijgt. Naast onbeperkt ruwvoer kun je ook overwegen bietenpulp bij te gaan voeren, dit bevat veel vezels. Let bij een ouder paard altijd op klachten als slecht verteerde mest, natte mest,  terugval in conditie of gewicht en slechte verharing! Oudere paarden zijn kwetsbaarder, vraag je dierenarts om hulp en een aangepast voedingsadvies.

Gewicht
In de winter verliezen veel paarden wat gewicht en door de dikke dekens kan dit onopgemerkt blijven. Check daarom iedere week hoe je paard eruit ziet zonder deken. Als je met je hand over de ribbenkast gaat dan moet je de ribben kunnen voelen, ze moeten echter niet zichtbaar zijn. Heb je een paard wat snel gewicht verliest of waarvan je weet dat het wat last heeft van de overgang naar de winter? start dan zo snel mogelijk met het aanpassen van zijn voeding. Let op dat je paard ook in de winter voldoende ruwvoer krijgt, geef minimaal 1,5 – 2 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht

Scheren of niet?
Een dikke wintervacht kan heel fijn zijn, toch is de eigenaar er soms minder blij mee. Wil je volgend jaar een dikke vacht enigszins voorkomen? Laat dan het licht in de stal langer aan. Een hormoon in de hersenen reguleert namelijk de aanmaak van een dikke wintervacht. Als de dagen korter worden, maken de hersenen minder melatonine aan en wordt de vacht dikker.Komt je paard veel buiten en zweet het niet of nauwelijks tijdens het rijden? Het is dan in principe niet nodig om hem te scheren. Train je je paard intensief en duurt het na de training erg lang voordat de vacht weer droog is dan kun je ervoor kiezen je paard te scheren.

Wat als het echt kouder wordt?
Paarden hebben met kouder weer extra energie nodig om op het gewicht te blijven. Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt heeft je paard extra energie nodig om zich warm te houden, het eten (en verteren) van hooi of ander vezelrijk voer helpt je paard ook warm te blijven. Als je paard geschoren is en het wordt echt koud dan kun je er beter voor kiezen hem meerdere dekens op te doen in plaats van slechts een dikke deken. De laagjes tussen de dekens isoleren extra en is dus warmer voor je paard.

Ook Omega-3 olie van Effektri is een goede extra toevoeging aan het rantsoen van je paard. De olie is hoog in DHA en EPA geeft je paard extra weerstand in de winter!

 

 

Zo lust je paard zijn nieuwe supplement zeker – Tips voor kieskeurige eters

Ieder paard is anders. Het paard van een stalgenoot eet met smaak z’n brokken met olie terwijl jouw paard z’n neus ervoor op trekt en zijn maal liever laat staan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je paard ook zijn supplementen met smaak eet? Met deze tips laat je paard zijn supplementen niet meer staan!

 1. Langzaam de dosis verhogenOmega-3 olie supplement
  In veel gevallen vindt je paard het nieuwe supplement niet zozeer vies, hij moet gewoon even wennen aan de nieuwe smaak, geur of de nieuwe textuur. Een optie is dan ook om met een verlaagde dosis te beginnen en deze op te bouwen naar de volledige hoeveelheid die je zou willen geven. In het geval van de Effektri olie raden we dit zeker aan, als een paard nog geen olie gewend is zal hij even moeten wennen aan de smaak en de textuur.
 2. Mengen met iets lekkers
  Is je paard verzot op appelmoes, wortels of slobber? Vast wel! Rasp de wortel en vermeng het supplement met de geraspte wortel, de appelmoes of de slobber. Je hoeft maar een heel klein beetje te gebruiken om toch je paard z’n supplement op te laten eten.
 3. Knoflook
  Sommige paarden zijn gek op knoflook. Heb jij zo’n paard? Dan kun je heel gemakkelijk het supplement mengen met wat knoflook. Dit heeft zo’n sterke smaak en geur dat je paard niets meer van het supplement zal proeven.
 4. Brood
  Vloeibare supplementen kun je druppelen op een snee oud brood. Voor veel paarden een traktatie en je zorgt er meteen voor dat de olie of druppels niet onderin de voerbak blijven liggen.
 5. Direct in de mond
  Mocht je paard nog zijn supplementen niet willen eten of wil je het supplement alleen na een training geven? Dan kun je je paard het supplement rechtstreeks in de mond geven via een spuitje. Geef hem daarna wel direct iets lekkers zodat hij de volgende keer net zo goed mee werkt!

Gezondheid- dossier hoef problemen

Een bekend Engels gezegde luidt ‘No feet no horse’. Dit zegt voldoende over het belang van goede hoefverzorging, wat ziektes en kreupelheden betreft staan problemen met de hoeven boven aan de lijst van oorzaken.

Een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren uit 2012  naar hoefaandoeningen laat zien dat er bij 72% van de onderzochte paarden een of meer aandoeningen van de hoeven geconstateerd met een gemiddelde van 1,3 aandoeningen per paard. Het onderzoek werd in samenwerking met de faculteit diergeneeskunde van de universiteit Utrecht en dierenkliniek Emmeloord uitgevoerd bij 7 grote stallen. In totaal werden 90 (niet kreupele) KWPN-ers bekeken. Het doel van het onderzoek was hoefaandoeningen voorkomen door ze te inventariseren en tegelijkertijd in kaart te brengen hoe de paarden gehouden werken.

De resultaten van het onderzoeken zijn als volgt:

 • Bij 72% van de paarden werd een of meer aandoeningen van de hoeven geconstateerd, gemiddeld 1,3 aandoeningen per paard.
 • Bij alle stallen waren paarden met hoornscheuren (31,1% van de paarden. In 71,4 % van de gevallen ging het om oppervlakkige scheuren).
 • 7% van de paarden had een z.g. losse wand, vooral in combinatie met Witte lijn ziekte (White line disease, WLD, 4.4%). WLD kwam alleen voor bij paarden op ijzers.
 • 48% van de paarden had rotstraal, de kans daarop bleek groter als de stal minder vaak uitgemest wordt of als het paard op een zandbodem staat, in plaats van op stro of vlas.
 • 13,3% van de paarden hadden zoolkneuzingen.
 • Bezoek van de hoefsmid varieerde van eens per 6 à 8 weken tot 2 keer per jaar. Hoe vaker de hoefsmid komt des te kleiner de kans op hoefaandoeningen en ongelijkheid van de hoeven duidelijk minder hoog.
 • Er is een verband tussen stalhygiëne en het voorkomen van rotstraal. 48 procent van de paarden heeft rotstraal, dat zie je vooral als de stallen minder vaak worden uitgemest.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

White Line Disease

White Line Disease of witte lijn ziekte is een aandoening die helaas steeds vaker voor komt. De verbinding tussen het levende deel van de hoefschoen en het hoorn wordt door micro organismen afgebroken. Het is dus geen ziekte maar het gevolg van de werking van bacterien en schimmels.  De afbraak van de verbinding tussen het hoorn en het levende deel van de hoefschoen begint altijd vanaf de zoolzijde van de hoef en breidt zich uit naar boven richting de kroonrand.

Symptomen:      Bij paarden zonder ijzers en schone hoeven zijn aan de zoolzijde altijd veranderingen te zien buiten de witte lijn. Aangetast hoorn is zacht, bruin en korrelig en als de aandoening niet tijdig behandeld wordt ontstaan er holtes tussen de hoornwand en de witte lijn. In dit latere stadium van de aandoening kan de hoefvorm veranderen en het hoefbeen kan zelfs zakken waardoor het paard erg kreupel is.

Behandeling:     De diagnose moet gesteld worden door de dierenarts, deze zal in de eerste instantie de hoef (zonder ijzer) onderzoeken. Als vermoed wordt dat de WLD in een verder gevorderd stadium is dan is het aan te raden om röntgenfoto’s te maken. Het aangetaste weefsel wordt in zijn geheel weg gesneden tot er een gezonde aanhechting van het hoorn aan de hoeflederhuid is gevonden. De plek dient herhaaldelijk met een schimmeldodend middel ingesmeerd te worden. Afhankelijk van hoeveel er weggesneden is duurt het enkele maanden tot bijna een jaar voordat de hoef weer volledig sluitend is aangegroeid.

Voorkomen:      Als je paard regelmatig bekapt wordt zal een goede hoefsmid de aandoening snel genoeg herkennen. Vaak zijn beschadigingen van de hoornwand een trigger, de micro organisme kunnen zich gemakkelijk in de beschadigde hoornwand nestelen en zo het hoorn vernietigen. Paarden die hoef bevangen zijn of zijn geweest hebben ook een verhoogde kans op deze aandoening.

Andere aandoeningen aan de hoeven zijn:

Hoef- of straalkanker

Straalkanker is een chronische ontsteking met overmatige hoorngroei tot gevolg. Het is een ontsteking in de hoeflederhuid en komt name voor in de straal, hier komt de naam ‘straalkanker’ ook vandaan. De precieze oorzaak van het ontstaan van straalkanker is onbekend, maar aangenomen wordt dat het om een chronische ontsteking van de hoeflederhuid gaat.

Symptomen:      Het verschil tussen rotstraal en straalkanker is lastig te zien voor de meeste mensen. Echter, straalkanker is vele malen zeldzamer dan rotstraal. Je kunt straalkanker herkennen aan een wittige, lichtbruine of grijzige straalgroeve die nat en sponzig aanvoelt. De structuur van de straal is onregelmatig of bijna bloemkoolachtig en het weefsel eronder zal snel gaan bloeden bij het schoonmaken of zelfs al bij het aanraken. Als de aangetaste plek groter wordt zal het paard ook kreupel gaan lopen.

Behandeling:     De aangedane hoef wordt bekapt en al het losse aangetaste hoorn wordt weggesneden. Na het wegsnijden wordt de hoef behandeld medicatie en antibiotica.  Het paard krijgt ook inwendige medicatie in de vorm van Prednisolon. Omdat straalkanker het beste groeit in vochtige omstandigheden moet de hoef net het behandelen zeer droog en schoon gehouden worden. De nabehandeling van straalkanker is vrij intensief maar gelukkig heeft straalkanker een redelijke prognose mits het op tijd ontdekt is.

Voorkomen:      Hoe straalkanker ontstaat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er werd lange tijd vanuit gegaan dat straalkanker ontstond uit verwaarloosde rotstraal , echter is rotstraal een degeneratief proces terwijl straalkanker een woekerproces is. Tegenwoordig wordt er vanuit gegaan dat het veroorzaakt wordt door problemen met het auto-immuun stelsel.   Zeker is dat de laatste jaren het aantal paarden met de diagnose straalkanker is gestegen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Brokkelhoeven

Slechte hoeven of brokkelhoeven zijn hoeven die door een matige of slechte hoornkwaliteit slecht groeien en makkelijk af gaan brokkelen. Vaak zijn brokkelhoeven erg hard en droog of juist te nat.

Symptomen:      De onderste draagrand van de hoef brokkelt af of er breken stukken van de hoef af. Hoefijzers zullen snel los komen te zitten en hoefnagels komen los te zitten omdat de hoef scheurt of rafelig is. Paarden met brokkelhoeven lopen een verhoogd risico op hoefscheuren (te droge hoeven) of hoefzweren (te weke hoeven).

Behandeling:     Omdat hoeven gemiddeld slechts groeien met 1 centimeter per jaar is het belangrijk de hoeven dagelijks te controleren en verzorgen. Bij paarden met te droge hoeven kun je bijvoorbeeld denken aan de stal te bedekken met stro in plaats van houtkrullen of zaagsel. Deze twee bodembedekkers zijn sterk vocht absorberend en onttrekken ook vocht aan de hoeven. Ook kun je de hoeven na iedere rit goed afspoelen. Daarnaast kun je extra bouwstoffen geven voor de vorming van nieuw hoorn zoals Biotine. Dit is een voedingssupplement dat er voor zorgt dat de gevormde hoefhoorn gezond en sterk is. Hoeven groeien hierdoor niet sneller maar de kwaliteit van de hoorn verbetert.

Voorkomen:      Brokkelhoeven kunnen veroorzaakt worden door lang aanhoudend droog weer, een niet goed passend beslag, door gebrek aan beweging of onvoldoende toevoer van voedingsstoffen.   Soms worden brokkelhoeven veroorzaakt door tekorten in de voeding.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Rotstraal

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef waarbij een grijs en stinkend vocht wordt gevormd. De straal rot als het ware weg en het aangetaste hoorn wordt zacht en zwart. De bacteriën die rotstraal veroorzaken zijn anaeroob, dit betekend dat ze zonder zuurstof kunnen leven.

Symptomen:      Een zachte, zwarte straal waar een zeer onaangename geur uit komt. Deze geur kun je vrij eenvoudig ruiken bij het uitkrabben van de hoeven, de straal  geeft een sterke geur af. Andere dingen waar je op moet letten bij rotstraal zijn diepe groeven in het midden en aan de zijkanten van de straal, losse stukjes aan de straal en een natte, zachte straal.
Bij een gezonde hoef raakt de straal de grond en helpt het schokken te absorberen. Ook bevordert het de bloedsomloop bij het uitzetten en terug krimpen van de hoef in beweging. Rotstraal kan pijnlijk zijn als het in een wat verder stadium is, de zachte structuur van de straal is dan ontstoken en kan pijnlijk zijn bij het neerzetten en optillen van de hoef.

Behandeling:     Als de rotstraal tijdig is opgemerkt is laat het zich goed behandelen. De hoefsmid snijdt de ontstoken delen van de straal weg en de zool rondom de straal goed schoonmaken. Daarna kun je de aangedane plekken behandelen met uitdrogende en desinfecterende middelen.
Voorkomen:       Zorg dat de stal goed schoon is. Een vieze stal waarbij de onderkant van de hoef voortdurend in aanraking komt met urine en mest is bijna een garantie op rotstraal. Goed de hoeven uitkrabben is ook belangrijk, als het vuil lang in de hoeven blijft zitten wordt de kans op rotstraal ook groter. Ten slotte hebben paarden met nauwe hoeven sneller kans om rotstraal te ontwikkelen dan paarden met hele brede hoeven. Een gezonde straal heeft geen diepe groeven waarin zich bacteriën makkelijk kunnen nestelen!

Wat zijn de verder de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Hoefscheur en hoornscheur

De hoefwand bestaat uit hoorn (hoornpijpjes) die vanaf de kroonrand naar beneden groeien. Deze hoornpijpjes liggen dicht tegen elkaar aan en vormen een stevig omhulsel. Als de hoornpijpjes uit elkaar splijten dan is er een scheur in de hoefwand ontstaan. De meeste hoefscheuren lopen verticaal, in de richting waarin de hoornpijpjes liggen. De hoefscheur kan zowel bovenin de hoef bij de kroonrand ontstaan als onderin de hoef.

Symptomen:     De scheur is duidelijk zichtbaar, het paard hoeft niet kreupel te zijn. Een diepere scheur kan doorlopen tot in de hoeflederhuid onder de hoefwand en hier kan een ontsteking ontstaan waar het paard veel last kan hebben.

Behandeling:     Afhankelijk van de diepte en de locatie van de scheur zal de dierenarts of de hoefsmid besluiten deze te behandelen. Oppervlakkige hoornscheurtjes waar het paard niet kreupel aan is zal de hoefsmid niet behandelen, deze groeien langzaam uit de hoef. Diepere scheuren worden wel behandeld door een dierenarts en/of hoefsmid door bijvoorbeeld de randen te behandelen, de scheur op te vullen of door de scheur vrij te leggen op een hoefijzer. Oppervlakkige draagrandscheurtjes hoeven geen probleem op te leveren, deze kunnen opgelost worden met goed bekappen en, indien nodig, ander hoefbeslag. Het behandelen van een diepere hoefscheur of een verwaarloosde hoefscheur kan echter maanden duren.

Voorkomen:      Een scheur kan ontstaan door verwaarlozing of niet regelmatig bekappen. Trauma’s zoals het betrappen van een ijzer of het slaan tegen een (betonnen) stalwand kunnen ook scheuren in de hoef veroorzaken net als een plotselinge veranderingen in het vochtgehalte van het hoorn.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen