Tekkel corona virus
1 Reactie ,
4 vragen over het coronavirus of COVID-19 virus en huisdieren

Bij dierenartsen komen er veel vragen binnen over het coronavirus en het risico van dit virus voor je huisdier. Hieronder hebben we de vier belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

Kan het coronavirus COVID-19 (huis) dieren ziek maken of zich verspreiden via je huisdier?

Op dit moment is er nog geen bewijs dat gezelschapsdieren ziek kunnen worden van COVID-19 of dat zij dit virus verspreiden. De overdracht van het coronavirus lijkt vooralsnog alleen van mens op mens te gaan en er is nog geen dier ziek geworden van COVID-19.

Moet ik contact met mijn (huis)dier dieren vermijden als ik besmet ben met het coronavirus?Hond huisdier corona virus

Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) geeft de volgende aanbeveling. Beperk het contact met huisdieren en andere dieren terwijl je ziek bent. Hoewel er geen meldingen zijn dat huisdieren of andere dieren ziek worden van het COVID-19 virus of dat het overgedragen kan worden door dieren wordt het toch aanbevolen dat mensen die ziek zijn het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.

Laat, indien mogelijk, een ander lid van je huishouden voor je dieren zorgen terwijl je uitziekt. Vermijd contact met je huisdier zoals aaien, knuffelen en laat je hond niet aan je gezicht of handen likken of snuffelen. Als je toch voor je huisdier moet zorgen terwijl je ziek bent, was dan je handen voor en na de omgang met je huisdieren.

Als mijn huisdier in contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft, kan het dier de ziekte dan overbrengen op mij?

Alhoewel het COVID-19 virus lijkt te zijn voortgekomen uit een dierlijke bron, verspreidt het virus momenteel alleen van persoon naar persoon. Er is geen enkel bewijs dat huisdieren of gezelschapsdieren ziek kunnen worden van dit coronavirus of het kunnen verspreiden. Wel is het raadzaam je handen te wassen na het aaien of knuffelen van het dier.

Wat moet ik doen als mijn huisdier een onverklaarbare ziekte krijgt en in de buurt was van een persoon met het coronavirus?

Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van dieren besmet kunnen raken of ziek kunnen worden door COVID19. Met wat tot nu toe bekend is lijkt het erop dat het virus zich alleen van mens tot mens verspreidt. Als je huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met je dierenarts. Het is dan wel belangrijk van tevoren te melden dat je een ziek huisdier meeneemt dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

Voor het laatste nieuws verwijzen we je door naar de site van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde

Bronnen:
World Organization for Animal Health

WSAVA – Global Veterinary CommunityCenter for Disease Control and Prevention

Centre for Disease Control and Prevention (CDC) 

Leave a reply

vier − 2 =