PPID bij paarden
1 Reactie
Heeft je paard PPID of Cushing – gratis test

PPID of Cushing komt meestal bij oudere paarden en pony’s voor. De afkorting staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. PPID werd voorheen ook wel ‘Cushing disease’ genoemd. Kort gezegd is PPID een verouderingsziekte die een verstoring geeft in de hormoonafgifte in de hypofyse van een paard. Bij paarden met PPID geeft de hypofyse te veel hormonen af waardoor het paard hormonaal uit balans raakt wat weer een negatieve invloed heeft op onder andere de suikerstofwisseling, afweer tegen infecties en het wisselen van de vacht.
Ziekteverschijnselen die het meest voorkomen bij PPID zijn hoefbevangenheid, veranderingen van vacht (een krullerige vacht) en van lichaamsbouw.

Hoe vaak komt PPID voor?

PPID komt vooral bij oudere paarden en pony’s voor. Uit onderzoek in Groot Brittannië en Australië blijkt dat 20 tot 30 procent van de paarden ouder dan vijftien jaar PPID heeft. Ook blijkt dat maar een klein percentage van de eigenaren van deze paarden weet of herkent dat hun paard deze aandoening heeft. Hoewel de kans kleiner is, kan PPID ook bij jongere paarden voorkomen. Vanaf een leeftijd van circa zeven jaar bestaat de mogelijkheid dat de ziekte zich begint te ontwikkelen.

 

Hoe herken je PPID bij je paard?

In een gevorderd stadium is PPID gemakkelijk te herkennen aan de lange krulvacht. Als de ziekte zich net ontwikkelt zijn de veranderingen in de vacht nog niet heel duidelijk zichtbaar maar zijn er wel andere symptomen die je kunt herkennen zoals hoefbevangenheid. Let op, dit kan een symptoom van PPID zijn maar het kan ook een andere oorzaak hebben!
Verminderde prestaties of sloomheid kan ook een van de eerste symptomen zijn. Andere mogelijke symptomen zijn meer drinken en plassen, verlies van spiermassa, buikig worden en veel meer zweten.

 

Herken jij een of meerdere verschijnselen bij je paard?
Via deze link kun je tot en met oktober een gratis test op PPID bij je paard laten doen!

Leave a reply

5 × 5 =